WASIAT

Definisi Wasiat

Wasiat adalah pengakuan ikrar pewasiat semasa hidup dalam pembahagian harta kepada BUKAN WARIS selepas berlaku kematiannya. 

Siapa Penerima Wasiat?

Seperti yang difirmankan oleh Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah, ayat 180, pembahagian harta kepada ibu bapa dan saudara-mara adalah wajib pada awal kedatangan Islam.

كُتِبَ عَلَيْكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ إِنْ تَرَكَ خَيْرًا الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ ۖ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِينَ

“Diwajibkan ke atas kamu, apabila seseorang daripada kamu hampir mati, jika dia meninggalkan harta, hendaklah dia membuat wasiat untuk ibu bapa dan kaum kerabat dengan cara yang baik, sebagai suatu kewajipan ke atas orang-orang yang bertakwa.”

Wasiat Kepada Bukan Waris

Walau bagaimanapun, tidak lagi perlu untuk mewasiatkan pembahagian harta kepada ahli waris, seperti yang dinyatakan dalam Surah An-Nisa’, ayat 11, 12 & 176, serta beberapa hadis lain yang berkaitan dengan pembahagian harta pusaka. Di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Umamah al-Bahili, Rasulullah SAW pernah berkata:

إنَّ اللهَ قد أعطى كلَّ ذي حقٍّ حقَّهُ؛ فلا وصيَّةَ لوارثٍ

 “Sesungguhnya Allah telah memberikan kepada setiap orang yang berhak akan hak masing-masing. Maka, tiada wasiat untuk waris.” (Riwayat Abu Daud)

Wasiat Kepada Waris

Kecuali dengan persetujuan ahli waris yang lain, memberikan wasiat kepada waris adalah HARAM. Sebagai contoh, sekiranya ibu mati dan anak lelaki dan waris lain bersetuju untuk memberikan barangan kemas kepada anak perempuan, wasiat itu SAH. Bahagian harta benda hendaklah dibahagikan mengikut pembahagian faraid sekiranya TIDAK ADA PERSETUJUAN antara anak lelaki atau waris lain.

Pelaksanaan ini adalah berlandaskan hadis daripada Abdullah bin ‘Abbas r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda:

لا وصيةَ لوارثٍ إلا أن يشاءَ الورثةُ

“Tidak boleh berwasiat kepada waris melainkan jika diizinkan oleh warisnya yang lain.” (Riwayat Abu Daud)